1. ZEISS BlueGuard Gözlük Camları nedir?
ZEISS BlueGuard, renksiz camda mavi ışık engelleme ürünleri segmentindeki en yeni ZEISS ürünüdür. Potansiyel zararlı mavi ışığı %40’a1 varan oranda engellerken, UV’ye karşı tam koruma, rahat görme, mükemmel netlik ve estetik sağlar.
ZEISS BlueGuard Gözlük Camları, 400-455nm aralığında potansiyel zararlı mavi ışığı %40’a1 varan oranda engelleyen, yeni geliştirilmiş mavi ışığı engelleyici gözlük camlarıdır. Mavi ışığın yansıma yoluyla engellendiği ZEISS DuraVision BlueProtect kaplamadan farklıdır. ZEISS BlueGuard Gözlük Camlarında mavi ışık, gözlük camının kimyasal yapısı içinde tutularak engellenir. Mavi ışık, dijital göz yorgunluğu algısında rol oynayabilir. ZEISS BlueGuard Gözlük Camları, dijitalleşen dünyada giderek daha fazla önem kazanan dijital göz yorgunluğunu gidermek için tasarlanmıştır.
Ana aydınlatma olarak dijital mavi ışık kullanıldığında, mavi ışık kaplamaları, yansımaları daha da görünür kılar.
İnsanlar, çevrimiçi ortamda ve dijital cihazların önünde gittikçe daha uzun zaman geçirdiklerinden, gözlük camlarındaki yansımalarla nasıl göründüklerini iyi bilirler. Bu durum, özellikle video görüşmeleri sırasında veya selfie çekerken söz konusudur.
ZEISS DuraVision Platinum veya DuraVision Silver kaplamalı ZEISS BlueGuard Gözlük Camları daha az yansıma yapar ve bu nedenle özellikle dijital mavi ışık aydınlatması altında gün boyu daha estetiktir. Mükemmel netlik için ZEISS DuraVision BlueProtect’e kıyasla dijital mavi ışık altında %50’ye2 varan oranda daha az yansıma yapar.
Gözleri yormaz. Daha iyi korur, daha az yansıtır.
2. Mavi ışık nedir?
“Görünür ışık”, ışık spektrumunun insan gözüyle görülebilen kısmıdır. Teknik olarak 380-780nm dalga boyu aralığında elektromanyetik ışıma olarak tanımlanır.
Mavi ışık, bu görünür ışık spektrumunun yaklaşık 380nm mavi-mor ile 500nm (mavi turkuaz) aralığındaki yüksek enerjili kısmıdır.
Güneş tarafından doğal ışık olarak yayılır, ancak yapay ışık kaynakları da mavi ışık yayar. LED aydınlatma günümüzde hem iç hem de dış aydınlatmada veya dijital cihazlarda ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. LED’ler ölçüsüzce, yüksek miktarda mavi ışık yayar.
3. Mavi ışığın gözlerim ve sağlığım üzerinde nasıl bir etkisi olabilir?
Güneşten yayılan mavi ışık yüksek bir yoğunluğa sahiptir, 380 ile 450nm aralığındadır ve yüksek enerjili görünür ışık (HEV) olarak da adlandırılır. Yüksek enerjisine bağlı olarak, alıcı oküler yapılarda ve insan gözünün retinasında oksidatif hasara neden olma potansiyeline sahiptir. UV ışımasının aksine, mavi ışık retina yüzeyine ulaşır ve maküler pigment epitel ve fotoreseptörler gibi biyolojik yapılarla etkileşime girer.
400-455nm spektral aralığı “kötü” veya potansiyel olarak zararlı mavi ışık olarak kabul edilir. ISO / TR 20772-2018, RPE hücreleri için en büyük fototoksik riski oluşturan ışık spektrumunun üst sınırını, 455nm olarak tanımlamaktadır.
Günümüzde yapay ışık kaynakları (çoğunlukla LED) ve dijital cihazlar da ölçüsüzce yüksek miktarda mavi ışık yaymaktadır. Bu dijital mavi ışık, rahatsız edici parlaklığa katkıda bulunabilir ve dolayısıyla da dijital göz yorgunluğu algısında rol oynar.
Bu nedenle mavi ışık, göz sağlığınızı ve görme konforunuzu olumsuz etkileyebilir.
4. ZEISS BlueGuard mavi ışığın ne kadarını engeller?
ZEISS BlueGuard Gözlük Camları, potansiyel olarak zararlı ve rahatsız edici mavi ışığı %40’a1 varan oranda engeller.
5. ZEISS BlueGuard Gözlük Camlarında mavi ışığı engelleme nasıl gerçekleşir?
ZEISS BlueGuard Gözlük Camlarında mavi ışığın engellenmesi, cam malzemesinin kimyasal yapılarında ışığın emilmesiyle gerçekleştirilir. Bunun avantajı, dijital mavi ışık aralığındaki en düşük yansımalar için birinci sınıf bir AR kaplamalarının, DuraVision Platinum ve DuraVision Silver ile artık uygulanabiliyor olmasıdır.
6. ZEISS DuraVision BlueProtect kaplamadan farkı nedir?
ZEISS BlueGuard Gözlük Camları, mavi ışığı, diğer mavi ışık engelleyen kaplamalardan biraz daha fazla engeller. ZEISS BlueGuard camlar, 400 ile 455nm arasında mavi ışığı %40’a kadar engeller. Aynı metrik DuraVision BlueProtect ile ZEISS 1.6 UVProtect camına uygulandığında, eski nesil mavi ışık engelleme ürünleri, mavi ışığı %35 engeller.
ZEISS BlueGuard Gözlük Camlarında, DuraVision Platinum veya DuraVision Silver standart olduğundan, mavi ışık kaplamalara kıyasla daha iyi bir duruma getirilmiş estetik özelliği, önemli bir farktır. ZEISS BlueGuard Gözlük Camlarında dijital mavi ışık yansımaları, BlueProtect gibi mavi ışığı engelleyen kaplamalara kıyasla %50’ye varan oranda azalmaktadır.
Mavi ışığı yansıtarak engelleyecek şekilde tasarlan mavi engelleyici kaplamalarda yansıtma daha yüksektir. “Yeni normal” nedeniyle, dijital cihazları daha çok ve daha sık kullanıyoruz (genellikle aydınlatmanın düşük olduğu ortamlarda bile). Dijital mavi ışığın bu şekilde yansıması dışarıdan bakan biri için daha görünür hale gelir (kozmetik iritasyon) ve ayrıca, kullanıcının dikkatini dağıtarak, görme sorunu da yaratabilir.
Bir piyasa araştırmasında, gözlük camı kullananların %72’si3 ZEISS BlueGuard Gözlük Camlarının ZEISS DuraVision BlueProtect’ten daha düşük yoğunlukta yansıtma yaptığını belirtmiştir.
Daha iyi koruma. Daha az yansıma.
7. ZEISS BlueGuard, ZEISS DuraVision BlueProtect kaplamanın yerini alacak mı?
ZEISS DuraVision BlueProtect hala kabul gören ve yaygın olarak satılan bir üründür ve müşterilerimiz bu ürünü nasıl satacaklarını bilmektedir. Ülke düzeyinde buna yerel stratejiye dayalı olarak karar verilse dahi, DuraVision BlueProtect, küresel düzeyde doğrudan durdurulmayacaktır. Ülkemizde hızlı üretim camlarda BP seçeneği olmayacaktır. Diğer ürünlerde BP seçeneği bulunabilir. Ancak, ZEISS BlueGuard, yeni ve daha iyi bir seçenektir ve bu nedenle bu ürüne güçlü bir ilgi bekliyoruz.
Renksiz camda mavi ışığı engelleyen ürünler segmenti, hala en hızlı büyüyen ürün segmentlerinden biridir. Asya pazarlarında satılan tüm ürünler, %50’ye5 varan oranda zaten bu kategoridedir. Yakında, bu devasa pazar segmentine hizmet etmek için 2 mükemmel ürünümüz olacaktır.
Uygun bir sürenin ardından, DuraVision BlueProtect’in pazar payını gözden geçirecek ve ürün stratejisini yeniden belirleyeceğiz.
8. ZEISS BlueGuard neden yalnızca ZEISS DuraVision Platinum veya DuraVision Silver ile kullanılabilir?
Çok sayıda tüketici, kendilerini mavi ışıktan koruyan, aynı zamanda kozmetik açıdan çekici olan ve tüm gün kullanabilecekleri berrak camlar arayışındadır. Yukarıda daha önce bahsedildiği gibi (bkz. 7), mavi ışık kaplamalarında görünen yansımalar daha anlamlı bir hale gelmektedir. Bu nedenle, daha az yansıtma özelliğinin ZEISS BlueGuard Gözlük Camları için önemli bir vaat haline getirilmesine karar verilmiştir ve dolayısıyla, bu da, birinci sınıf bir AR kaplaması gerektirmektedir. Aynı zamanda, bu ürüne yönelen tüketiciler, DuraVision BlueProtect’te değer verdikleri çizilmeye karşı yüksek dayanıklılığın aynısını burada da bulabilmelidir.
9. Neden dijital mavi ışığın yansımasına bakıyoruz?
Tüm görünür spektrum için normal yansıma hesaplanır ve güneş ışığı bakımından değerlendirilir. Ancak bu yaklaşım, daha sonra ana aydınlatma haline gelen dijital ekranların önünde ve iç mekanlarda gerçekleşen çok daha yüksek yansıma algısını doğru bir şekilde ifade edemez.
Bu nedenle ZEISS, dijital mavi ışığın yansımasına baktı ve Dijital Mavi Işık Yansımasını (DBR) hesaplamak ve gözlük camı kullanıcılarının algıladıklarını yansıtmak için ışık kaynağı olarak tipik bir dijital ekran kullandı.
Dijital bir ekranla aydınlatıldığında, BlueProtect’in yansıtıcılığının iki kat daha yüksek olduğu algılanır.
Normal yansıtma (% R), algıdaki bu yüksek farkı tam olarak yansıtmaz.
10. Dijital göz yorgunluğu nedir?
Amerikan Vision Council’in (Amerikan Görme Konseyi) raporuna göre, dijital cihazları sıkça kullanan kişilerin 2 / 3’ü dijital göz yorgunluğuyla ilişkili semptomlar yaşıyor. Dijital göz yorgunluğu (DES), dijital ekranların yaygın kullanımıyla ilişkili çeşitli semptomları olan, bilimsel olarak kabul edilmiş bir sendromdur. DES ile ilgili olarak belirtilen semptomlar, parlama / kamaşma, görmede rahatsızlık, bulanık görme, akomodasyon stresi ve bozukluğu, fiksasyon disparitesi gözlerde veya çevresinde ağrı, kuruluk ve göz yorgunluğudur.
Parlama / kamaşma ve görme rahatsızlığı gibi bazı semptomlar mavi ışıkla bağlantılıdır.
11. Dijital göz yorgunluğu algısında mavi ışığın rolü nedir?
Yapay mavi ışığa aşırı derecede maruz kalmak, bulanık görme ve görmede rahatsızlık gibi semptomlara yol açabilir ve bu da dijital göz yorgunluğu algısında rol oynayabilir.
LED’ler gibi ışık kaynakları ve dijital cihazlar, akkor ampuller gibi eski tip ışık kaynaklarına kıyasla, çok yüksek miktarda mavi ışık yayar.
Kısa dalga boylu mavi ışık, uzun dalga boylarından daha fazla saçılır. Yayılan bu ışık, gözün optik sistemi boyunca retinanın fotoreseptörlerine ulaşır. Yaşla birlikte gözün optik sisteminin saydamlığı azalır ve bu etki daha da belirgin hale gelebilir.
Bu durum, daha fazla saçılma ve dağınık ışık halini aldığında sonuç, görme konforun azalması ve rahatsız edici parlak ışığın verdiği rahatsızlıktır.
Kısa dalga boylu mavi ışığa bağlı ikinci bir etki, uzunlamasına ve yanal renk sapmalarıdır (LCA). Bunlar, bulanık görüntülere neden olur.
Dalga boyu ne kadar kısaysa kırılma o kadar büyük olur ve bu nedenle merkezi ışından sapma o kadar büyük olur.
Sonuç olarak, görüntü bulanıklaşabilir veya belirgin renkli kenarlara sahip olabilir.
ZEISS BlueGuard gözlük camları 400-455nm aralığındaki mavi ışığın %40’ını1 engeller.
Referanslar
1 BVB (Blue-Violet-Block) metrik esasına göre ölçümler ve hesaplamalar. Analizleri yapan: Technology and Innovation, ZEISS Vision Care, DE 2020
2 DBRLED (Digital Blue Light Reflection) metrik esasına göre ölçümler ve hesaplamalar. Analizleri yapan: Technology and Innovation, ZEISS Vision Care, DE 2020
3 Dış kaynak piyasa araştırma enstitüsü tarafından N= 100 gözlük kullanan tüketiciyle Eylül 2020’de Almanya’da yapılan piyasa araştırması
4 The Vision Council 2016. Digital Eye Strain Report (Dijital Göz Yorgunluğu Raporu)
5 Strategy with Vision, Dünya gözlük camı ve çerçevesi talebi raporu 2020